Vegetariska proteinkällor

Det är en myt att vegetarianer och veganer inte kan få i sig tillräckligt med protein. Det är delvis sant att många animaliska livsmedel har högre proteininnehåll, men det finns många fullgoda veganska alternativa. Protein är mycket viktigt för dig som tränar fitness och det behövs för att bygga upp cellerna i kroppen. Du behöver dock varken äta köttprodukter eller mejeriprodukter för att få i dig det dagliga behovet av protein. Med en planerad och varierad kost är det inga problem att få i sig tillräckligt med protein även som vegetarian eller vegan. Här kan du läsa mer om de bästa vegetariska proteinkällorna.

Sojabönor

Sojaprodukter är extremt proteinrika. Sojabönor innehåller hela 36 gram protein per 100 gram, vilket är betydligt högre än de flesta animaliska proteinkällorna. Detta kan jämföras med kyckling som har 27 gram protein per 100 gram eller ägg som har motsvarande 12 gram.

Linser & ärtor

Baljväxter, dit bland annat bönor, ärtor och linser ingår, är en utmärkt proteinkälla från växtriket. Linser och ärtor är både gott, nyttigt och proteinrikt. Röda linser innehåller 24 gram protein per 100 gram. Kikärter och gröna ärtor innehåller motsvarande 19 respektive 18 gram protein.

Nötter & frön

I princip alla nötter och frön innehåller hälsosamma fetter och protein. Detta gör att nötter och nötsmör är populära livsmedel för dig som äter en vegetarisk kost och tränar. I genomsnitt innehåller nötter cirka 20 gram protein per 100 gram. Jordnötter har 26 gram och mandlar har 21 gram. Det är dock viktigt att tänka på att nötter innehåller en hel del kalorier, vilket måste tas med i kostplanens beräkning. Det bästa är att alltid välja naturella nötter och nötsmör istället för rostade och saltade. Undvik alltid de sockrade varianterna.

Även frön innehåller mycket nyttigheter. Chiafrön innehåller 21 gram och solrosfrön innehåller 23 gram. Ett enkelt sätt att få i sig mer protein är att strössla några frön på salladen eller ha det i en smoothie. Chiapudding är ett annat sätt att få i sig nyttigheterna. Det är riktigt hälsosamt och lättlagat. Dessutom innehåller chia både fibrer och åtta gånger mer omega-3 än lax.

Tofu & tempeh

Tofu och tempeh är produkter tillverkade av sojabönor. Eftersom sojabönor har ett mycket högt proteininnehåll har även tofu och tempeh det. Tofu innehåller cirka 18 gram protein och tempeh innehåller 19 gram.

marinate