Vad är fitness?

Fitness har blivit ett trendigt ord som lite slarvigt används för all möjlig form av träning. Ursprungligen refererade fitness enbart till en tränings- och tävlingsform med inslag från bodybuilding. Idag är det dock många som anser sig hålla på med fitness utan att ens veta om dess ursprung. Vad de syftar på är ofta styrketräning som fokuserar på att bygga muskler. Här får du reda på mer om tävlingsformen fitness samt den mer allmänna styrketräningen.

Fitness som tränings- och tävlingsform

Fitness är en tränings- och tävlingsform som påminner mycket om bodybuilding. Fitness fokuserar i första hand på musklernas utseende och inte på hur stora de är. Tävlingarna sker dock ofta i samband med bodybuildingtävlingar. Det finns olika förgreningar av fitnesstävlingar. I Sverige kan man tävla i fitness, bodyfitness, athletic fitness, fitness five och classic bodybuilding. Tävlingarna för män och kvinnor skiljer sig åt och den första fitnesstävlingen i Sverige anordnades 1994.

Fitnesstävling

Fitness, en av de fem fitnesstävlingarna man kan tävla i, är en tävlingsform som i Sveriges endast utövas av kvinnor. Det finns vanligtvis två klasser där den ena klassen är för personer kortare än 1,64 centimeter och den andra är för personer längre än det. Tävlingen utgörs av tre olika rundor.

Första rundan kallas för fysikrond där deltagarna visar upp sin fysik och sina muskler i fyra poser från olika vinklar. Poserna ska vara avslappnade och det är inte tillåtet att spänna musklerna. Klädseln är vanligtvis bikini och högklackade skor. Under den andra rundan betonas smidighet och gymnastisk styrka, ofta i form av en dansant eller gymnastisk koreografi. I denna rond är det tillåtet med rekvisita. Många av de som tävlar i fitness har en bakgrund som dansare, gymnaster eller liknande.

Poängen från de två första rundorna läggs ihop och de fem deltagare med högst poäng går vidare till den tredje och sista rundan som påminner mycket om den första rundan. Det är också en fysikrond och den som får högst poäng vinner tävlingen.

Fitness som styrketräning

Många använder uttrycket fitness när de talar om styrketräning och muskelbyggande. Fitness har blivit ett trendigt ord och många associerar det med träning. Att vara “fit” är att vara vältränad, vilket delvis stämmer och hänger ihop med fitnesstävlingens syfte. Du kommer märka att många gym och träningsrelaterade företag gärna använder ordet fitness till allt som har med träning att göra, framför allt styrketräning. I dagens samhälle har det blivit så vanligt att använda ordet fitness som synonym för styrketräning att betydelsen är snarlik. Ofta syftar det dock främst till styrketräning som ämnar att bygga muskler snarare än att gå ned i vikt. Styrketräning är ett brett paraplybegrepp som täcker in all form av träning som fokuserar på att öka musklernas styrka, uthållighet samt storlek.

marinate