Se upp för solen

Utomhusträning är ett bra sätt att hålla sig i form. Det ojämna och oftast vackra landskapet kan hålla dig ifrån att bli alltför trött på träningsmiljön på gymmet och den varierande terrängen kan öka träningens intensitet rejält. Oavsett hur du väljer att träna utomhus så glöm inte solskydd. Melanomnivån, en typ av hudcancer, har ökat årligen. Här är vad du kan göra för att skydda dig själv.

Undvik den hetaste delen av dagen. Om det är möjligt, försök träna utomhus före 10:00 eller efter 16:00. Solen är som varmast och starkast mellan dessa timmar.

Använd solkräm. Välj produkter som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. En SPF (solskyddsfaktor) mellan 30 och 50 är bäst. Använd solkrämen 10 till 15 minuter innan du påbörjar träningen.

Applicera krämen ordentligt. Fördela krämen i storlek av en golfboll och applicera med full täckning. Forskare har relaterat ökningen av hudcancer till felaktig användning av solskyddsmedel. Använd lite extra på utsatta platser, som näsan. Läs ingredienserna. Produkter med retinol tros öka din risk för solbränna, så undvik dessa om möjligt. Välj lotion snarare än sprayer, som kanske inte ger tillräckligt skydd och ångorna kan också äventyra lunghälsan.

Applicera på nytt. Speciellt när du svettas är det viktigt att välja ett solskyddsmedel som är vattentätt. Applicera minst varannan timme eller mer än så om du svettas mycket.

Skydda dig med rätt kläder. Kläder gjorda för att skydda mot solen, som shorts, hattar och tröjor finns tillgängliga från olika butiker till rimliga priser. Du kanske till och med vill bära långärmad tröja för att minska exponeringen för solen.

Utomhusträning är bra men det är inte utan risk för solskador. För att minska risken, träna inomhus eller i områden med mycket skugga åtminstone som en del av träningen

marinate