Så kommer du igång med fitness

Du känner till alla positiva fördelar med styrketräning och fitness, men har svårt att komma igång med träningen. Kanske vet du inte var du ska börja eller så är du osäker på om det passar dig. Det enda sättet att ta reda på om det passar dig är att testa. Här får du några tips på hur du lättare kommer igång.

Börja lätt och trappa upp

Börja lätt och trappa successivt upp träningen. Undvik tunga vikter innan du kan utföra övningarna ordentligt. För hård träning kan även göra att du tröttnar snabbt samt att du skadar dig.

Bestäm dig och testa

Du kommer aldrig veta om du inte testar. Bestäm dig och gå till närmsta gym och prova på. Det viktigaste är att komma igång och känna efter. När du blivit lite varm i kläderna kan du successivt göra upp en träningsplan och ett kostschema. Kanske vill du i framtiden även börja titta på olika fitnesstävlingar i närheten. Om du redan tränat mycket, framför allt styrka eller dans, och är intresserad av att prova på att tävla i fitness kan det vara en god idé att besöka en fitnesstävling. Där ser du hur det går till samt får en idé om vad som förväntas av dig som deltagare. Tänk på att det finns olika sorters fitnessgrenar som du kan tävla i. Läs därför på om de olika för att hitta den som passar dig bäst.

Ta hjälp av en PT

En personlig tränare, ofta förkortat PT, är ett utmärkt sätt att komma igång med fitness- och styrketräning. En PT är utbildad i att skapa personliga träningsupplägg och kan svara på många av dina nybörjarfrågor. Dessutom lär du dig att utföra viktiga övningar rätt redan från början, vilket minskar skaderisken samt påskyndar resultatet. Att ha rätt teknik är A och O om du vill uppnå resultat med din träning. En PT kan ibland även hjälpa till med kostscheman.

marinate