Så äter du före och efter träning

När du tränar hårt, oavsett om det är fitness, styrketräning eller löpning, är det viktigt att du äter rätt livsmedel, i rätt mängd vid rätt tillfälle. När du äter har mycket stor betydelse för hur du kommer att prestera på träningspasset, men även hur pass bra kroppen kommer att återhämta sig. Här får du tips på hur du äter och dricker före och efter träningen.

Drick vatten

Vatten är den enda dryck du behöver när du tränar styrketräning. Vid konditionsträning, framför allt långdistanslöpning, kan det vara bra med sportdryck. Vid styrke- och fitnessträning räcker det med att dricka vatten. Se dock till att dricka ordentligt både innan, under och efter träning.

Innan träningen

Innan styrketräningspasset är det bra att ladda upp med kolhydrater och proteiner. Dessa bör helst intas några timmar innan passet. Om det är snabba kolhydrater som pasta, ris och potatis är det bäst att inta dem cirka fyra timmar innan. 1-2 timmar innan du påbörjar passet är det dock bättre att ta ett lättare mellanmål, exempelvis grovt bröd med pålägg eller en banan med jordnötssmör. Detta ger energi så att du kan prestera maximalt under passet. Undvik att träna på fastande mage eftersom det kan göra dig darrig, svag och yr.

Efter träningen

Efter träningen är det dags att äta igen, gärna 30 minuter efter träningen. Det bästa är om dagens största måltid, vilket oftast är middagen, är efter träningspasset. Det optimala är att äta en ordentlig middag bestående av mycket protein, grönsaker och kolhydrater direkt efter avslutat träningspass. Om du inte kan äta en ordentlig måltid inom en halvtimme bör du i alla fall se till att få i dig protein och kolhydrater.

marinate