Olika former av fitnesstävlingar

Riksidrottsförbundet har varje år beslutat om att inte acceptera Svenska kroppskulturförbundet (SKKF) som medlem. Om deras medlemsansökan accepteras skulle det göra fitness och bodybuilding till en regelrätt sport. Hittills har de alltid fått avslag på sin ansökan. Detta begränsar dock inte intresset för fitness som bara växer och växer i Sverige. I Sverige kan man tävla i fem olika sorters fitnesstävlingar. Tävlingsformen påminner om bodybuilding med den stora skillnaden att det är utseendet och inte storleken som räknas. Dessutom har många av fitnesstävlingarna atletiska inslag. Det fem olika förgreningarna av fitness är fitness, bodyfitness, athletic fitness, fitness five och classic bodybuilding.

Fitness

Fitness är den tävlingsform där endast kvinnor deltar. Tävlingen utgörs av tre rundor där deltagarna bedöms baserat på deras fysik, smidighet och gymnastisk styrka. Den första och tredje ronden utgörs av en fysikrond medan den andra ronden testar smidighet och styrka.

Body fitness & classic Bodybuilding

Body fitness och classic bodybuilding är ursprungligen två olika tävlingar som numera i stort sett är samma tävling. Skillnaden är att endast kvinnor tävlar i body fitness och endast män tävlar i classic bodybuilding. Precis som i vanlig fitness består tävlingen av tre ronder, men i denna form är samtliga fysikronder. Med andra ord testas inte deltagarnas smidighet eller styrka. Musklerna visas upp i avslappnade poser och det är inte tillåtet att spänna musklerna. Det som skiljer männens tävling från kvinnornas är att de har obligatoriska poser i rond två och tre. Klädseln skiljer sig även där kvinnor bär bikini och högklackade skor. Denna tävlingsform har blivit mycket populär i fitnessvärlden.

Athletic fitness

Athletic Fitness anses vara den mest krävande fitnesstävlingen och deltagarna måste prestera i stryka, snabbhet, uthållighet samt fysik. Både män och kvinnor tävlar i denna gren. Precis som andra fitnesstävlingar avgörs denna i tre ronder. Första ronden är en fysikrond med fyra olika avslappnade poser. I den andra ronden testas styrka i form av chins och dips. Den tredje ronden är en hinderbana som testar deltagarnas kondition och snabbhet. Poängen från de tre ronderna summeras och de bästa går vidare till en finalrond som påminner mycket om rond ett.

Fitness five

Fitness five är den nyaste fitnesstävlingen som både män och kvinnor tävlar i. Denna tävlingsform går ut på att göra så bra ifrån sig som möjligt i fem olika basövningar. I tävlingen ingår marklyft, bänkpress, dips, chins och knäböj. Varje deltagare ska utföra så många som möjligt på 100 sekunder. Den som klarar flest repetitioner sammanlagt vinner.

marinate