Löpning för ett bättre liv

De flesta löpare ger sig ut i spåret för att förbättra sin kardiovaskulära hälsa, för att bygga muskler eller för att bränna av helgens kräftskiva. Även om dessa är bra anledningar till att löpträna så finns det en anledning som slår alla andra med hästlängder; ett hälsosamt psyke.

När du löper börjar ditt hjärta pumpa hårdare och blodet skjuts ut i kroppen i snabbare takt. Ditt flås börjar arbeta hårdare och du förbereder dig mentalt för kraftig ansträngning. När du fortsätter att driva dig själv för att gå hårdare och snabbare börjar din kropp släppa ut endorfiner. Dessa hormoner fungerar som en stimulant i kroppen, vilket resulterar i en känsla som många kallar ”a natural high”. Detta är samma stimulant som kroppen utlöser när vi skrattar, när vi omger oss med folk som vi älskar, när vi kramas, och när vi äter något som vi tycker om. Denna känsla är bara en teaser av de flertal mentala fördelar som kan upplevas med hjälp av löpträning.

Idag, mer än någonsin tidigare, är vi mer medvetna om hur vanligt mental ohälsa är. Vare sig det kommer i form av trauma från barndomen, extrema upplevelser, alkohol eller droger, eller så kanske vi inte ens vet varför vi mår som vi gör. Oavsett anledningen till sin mentala ohälsa är det många som finner det svårt att söka hjälp och finna support. Om du finner dig i denna situation kan det vara värt att besöka ljungsjöberg för mer information och hjälp. I många studier så har det visat sig att löpträning, under en längre tidsperiod, faktiskt har hjälpt individer med mental ohälsa att må bättre och besegra sina allra mörkaste hjärnspöken.

Forskare har fortfarande problem att sätta fingret på vad exakt det är som gör att löpträning har den otroligt positiva effekten hos människor med dessa problem. Man är dock säker på att utsläppet av endorfiner, den kraftiga blodtillförseln och muskelaktiveringen spelar en stor och viktig roll.

Som minimum så rekommenderas det att löpa minst 20 minuter med en hastighet som höjer pulsen en aning för bästa resultat.

marinate