Kosttillskott & protein

Det råder delade meningar huruvida det är nödvändigt med kosttillskott och proteinpulver. Som alltid vid träning bör du utgå ifrån dig själv och dina behov. Bara för att dina vänner äter kosttillskott eller dricker proteinshake betyder det inte att du nödvändigtvis behöver det. För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver. Det är dock viktigt att kosten är varierad och balanserad. De flesta som behöver kosttillskott behöver vitaminer eller mineraler.

Kosttillskott

Kosttillskott syftar på vitaminer och mineraler i koncentrerad form, ofta som kapslar, tabletter, pulver eller vätska. Även vissa aminosyror, fettsyror, örter och fibrer kan säljas som kosttillskott. Kvinnor och män har ofta olika behov av mineraler och vitaminer. De som tränar fitness och styrketräning, framför allt kvinnor, har ofta behov av järn, vitamin C, kalcium och vitamin D. Det är inte alltid nödvändigt med dessa för att komplettera kosten, ibland kan det till och med vara farligt och onödigt. Det bästa är att rådgöra med en läkare eller dietist.

Proteintillskott

Det finns ett enormt utbud av proteinpulver och andra proteinrika produkter för dig som tränar mycket och vill bygga muskler. I första hand bör du se till att få i dig proteinrik mat.

marinate