Kom i form med testosteron

De flesta associerar uteslutande testosteron med män, till exempel deras sexualdrift, potens och hårväxt. Det är sant att hormonet påverkar allt detta men vad som är mindre känt är dels dess många andra funktioner, dels att även kvinnor har det. Visste du att testosteron också påverkar din ork och sömn, samt att det finns ett samband mellan hormonet och din kroppsvikt?

Typiska symptom på testosteronbrist är att du känner dig allmänt trött och hängig, har gått upp i vikt och/eller förlorat muskelmassa och fått ett minskat intresse för sex. Genom att mäta dina nivåer av testosteron hemma eller på en mottagning kan du ta reda på om dina humörsvängningar eller orkeslöshet beror på brist. Problemet kan åtgärdas på många olika sätt, exempelvis med tillskott, näsgel eller depåinjektioner, men först och främst är det viktigt att göra ett test.

Starkare, slankare och piggare

För dig som tränar är testosteronet extra viktigt för att du ska öka i muskelmassa. Styrketräning är det bästa sättet om du vill få större och starkare muskler. Se till att du gör varje repetition 8-12 gånger och vila mellan omgångarna innan du upprepar igen. Träna aldrig samma muskelgrupp två dagar i rad och håll gärna koll på hur mycket du lyfter genom att föra dagbok. Just ökad muskelmassa kräver att du lägger på lite vikt successivt eftersom kroppen snabbt vänjer sig och därmed stannar av i tillväxten. Ett halvt kilo varannan vecka är en bra start.

Dina testosteronnivåer påverkar också ditt midjemått. Din kropp producerar mer testosteron om du minskar på kroppsfettet. Regelbunden träning kan hjälpa dig att bibehålla en bra vikt men också en normal testosteronproduktion. För att du ska kunna få mer muskelmassa måste du få i dig mycket näring och energi men det får heller inte bli för mycket. Kolla därför dina nivåer regelbundet för att få mer ork och därmed må bättre. Kombinationen träning och testosteron är en riktig vinnare!

marinate