Hur byggs musklerna upp?

Att bygga muskler tar tid. Hur snabbt det går beror på flera faktorer, bland annat gener och kost. Det går inte att säga hur lång tid det kommer ta för en enskild individ att bygga muskler. Det går inte heller att säga hur mycket muskler som går att åstadkomma. Här får du lära dig mer om hur det går till samt vad som krävs för att muskler ska byggas upp.

Faktorer som påverkar muskeltillväxt

En stor mängd faktorer påverkar muskelbyggandet, bland annat gener, återhämtning, kost, vila och tempo, progressiv överbelastning, sets och repetitioner. Tänk även på att många kroppsbyggare som vissa har som förebilder använder sig av otillåtna preparat.

Grundläggande om muskeltillväxt

Grundläggande för att musklerna ska växa är att de utsätts för påfrestning i form av träning. Därefter behöver kroppen få i sig näringsämnen för att bygga upp dem. Kroppen behöver även vila för att reparera, det vill säga bygga upp, musklerna efter träningspasset. Dessutom är sömnen mycket viktig för att kroppen ska kunna bygga upp musklerna.

Vikten och antalet repetitioner påverkar muskeltillväxten. Det är viktigt att inte belasta musklerna för hårt i början eftersom det kan leda till skador. Progressiv överbelastning, som innebär att successivt öka ansträngningsgraden, är viktigt för muskeltillväxten.

marinate