Grundläggande om mat och fitness

Om du vill uppnå snygga, definierade muskler så måste du även anpassa kosten. Din muskler kan växa av styrketräningen, men om du vill att de ska synas måste du även minska fettmassan. Styrketräningen ökar fettförbränningen och minskar således fettmassan, men kosten spelar stor roll. Om du vill se snabba resultat måste du även planera kosten lika noggrant som du planerar träningen. Nedan följer grundläggande tips om vad du ska tänka på vad gäller mat och fitness.

Gör upp en kostplan

För att lyckas med dina mål bör du göra upp en kostplan. Om du är nybörjare kan du med fördel ta hjälp av en dietist eller följa något färdigt kostschema. Tänk dock på att alla scheman och planer bör anpassas efter dig och dina förutsättningar. Det kan vara många frågor som dyker upp. Hur mycket och hur ofta bör jag äta? Vad bör jag äta? Hur många mål per dag? Testa vad som fungerar för dig och om du är osäker bör du rådgöra med någon professionell.

Ät tillräckligt med protein

Protein kallas för kroppens byggstenar och är nödvändiga för att bygga muskler. En proteinrik kost är en viktig del i muskelbyggandet. Det är rekommenderat att äta cirka 1-2 gram protein per kilo kroppsvikt. Livsmedelsverket rekommenderar att cirka 10-20 procent av kalorierna du stoppar i dig bör komma från protein. Detta motsvarar cirka 50-70 gram protein per dag, men du som styrketränar hårt kan äta mer än så. Många tror att det är ett måste att äta proteinpulver och kosttillskott för att bygga muskler, men med en välplanerad och varierad kost kan du få i dig allt du behöver utan tillskott.

marinate