Gör egna spikskor

Den svenska vintern är lång och det blir halt på vägarna. För dig som tycker om att springa och träna utomhus kan halkan vara ett problem som drar ner på motivationen. Om du redan har ett par sköna fitnesskor går det att omvandla dem till ett par spikskor med mycket enkla medel. Du slipper halka och kan fortsätta använda dina favoritskor även på vintern.

Så gör du

För att göra egna spikskor behöver du inte någon spik, men däremot några korta små skruvar. De ska gärna vara av den typen som skruvas fast med en stjärnmejsel. Du hittar dem i sektionen för spik och skruv på ditt närmsta byggvaruhus. Eftersom det är skruvarnas “huvud” som kommer att utgöra dubbarna ska de vara ganska stora och ha en del tjocklek. En lämplig skruv är exempelvis ventilationsskruv som har rätt form och längd. Du behöver också ett par skor som har tillräckligt tjock sula för skruven att fästa i. De flesta fitnesskor med normal dämpning brukar vara tillräckliga.

Markera upp var skruvarna ska sitta med en spritpenna. Ett par skruvar på hälen och några vid framfoten brukar vara lagom. Sedan är det bara att skruva i skruvarna, och dina nya spikskor är färdiga. Det kan vara bra att öva på ett par uttjänta skor första gången och testa sig fram.

marinate