Fördelar med muskelbyggande

Fitness och styrketräning har den gemensamma nämnaren att fokus ligger på att bygga muskler. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att vuxna människor utför muskelstärkande aktiviteter minst två gånger varje vecka. Att det är bra för kroppen och sinnet att träna vet nog de flesta, men varför är det egentligen bra att bygga muskler? Här får du reda på några av de främsta fördelarna med muskelbyggande.

Styrka

Den självklara fördelen är såklart att du blir starkare när du tränar. Detta låter som en självklarhet, men faktum är att om vi inte tränar så kommer kroppen förfalla. Fram till slutet av 20-årsåldern får vi mycket gratis, men därefter måste vi aktivt jobba på att hålla oss starka. Styrketräning bromsar det naturliga förfallet.

Vardagen blir lättare

De flesta har stillasittande arbeten framför en skärm som gör att de inte rör sig tillräckligt. Detta gör att vi inte är fysiskt förberedda på de få, men viktiga ansträngningar som vi utsätts för i vardagen. Det kan exempelvis handla om att lyfta saker eller förflytta sig. Småbarnsföräldrar har dessutom barn att bära vilket kan påfresta en otränad kropp. Ju äldre vi blir, desto svårare blir det. Med styrketärning blir du starkare och klarar enklare av vardagens fysiska ansträngningar.

Gå ned i vikt och öka förbränningen

Många undviker att styrketräna när de vill gå ned i vikt eftersom de oroar sig för att de ska gå upp i vikt på grund av musklerna. Det är dock dumt att enbart stirra på vad vågen visar. Faktum är att styrketräning ökar fettförbränningen och således bra både för dig som vill gå upp och ned i vikt. Oavsett vilket så är det bättre, snyggare och mer hälsosamt att förvandla fettmassan till muskelmassa även om det skulle innebära en viktuppgång. De allra flesta eftersträvar inte själva viktnedgången utan vad de egentligen vill åt är en mer hälsosam och vältränad kropp.

marinate