Basövningar

Det finns otroligt många styrke- och smidighetsövningar du kan utföra på gymmet. Den stora variationen minskar risken för skador samt att du tröttnar på träningsformen. Däremot finns det vissa basövningar som är viktiga att kunna. Dessa övningar involverar ofta många muskler och gör dig således starkare i kärnmuskulaturen. De är därför favoriter hos många som tränar fitness. Basövningarna är grunden för alla andra övningar som du utför och därför bör du börja med att lära dig att utföra följande övningar på ett korrekt sätt.

Marklyft

Marklyft tränar både under- och överkroppen och är en favorit bland många. I princip hela kroppen tränas, men framför allt lår, säte och rygg. Denna övning är mycket teknisk och måste utföras korrekt. Vissa föredrar att göra squats istället för marklyft.

Knäböj

Elitidrottare såväl som vardagsmotionärer utför denna övning. Knäböj anses av många personliga tränare vara den viktigaste benövningen eftersom den tränar stora delar av benmuskulaturen och sätesmuskeln. Dessutom aktiveras många leder. Det är dock mycket viktigt att utföra knäböj med rätt teknik för att undvika skador.

Armhävningar

Armhävningar eller bänkpress är en grundläggande övning för överkroppen. Armar, bröst och axlar tränas i en och samma övning. De flesta börjar med armhävningar och övergår sedan till bänkpress.

marinate